خاندان شاهرخى از نام‌آوران عرصۀ طراحى فرش کرمان هستند که اصالت آن‌ها به قوم افشارى مى‌رسد. حضور قوم افشار در کرمان به عصر صفویه برمى‌گردد. از دوران صفوى، بسیارى از امراى کرمان افشارى بودند. سرسلسلۀ خاندان شاهرخى، ولى خان افشار است. وى از سال 985 تا 986 ه.ق. حاکم کرمان بود. از نوادگان این خاندان، حسن‌خان شاهرخى، معروف به حسن‌خان مصور یکى از مشهورترین طراحان فرش ایران است که تحولى در طراحى فرش کرمان و ایران ایجاد کرده و سبکى نو در این هنر سنتى و باارزش ایرانى به یادگار گذاشته است. وى در سال 1241 ه.ش. چشم به جهان گشود. هنرمندى نقاش، ریاضیدان، منجمى قابل و صاحب کمال بود که نه تنها به عنوان استاد بزرگ طراحى فرش مطرح بود؛ بلکه در خلق و آفرینش مینیاتور، قلمدان، طراحى تذهیب و ساخت گل و مرغ در کرمان دستى داشت و شاهکارهایى خلق کرد.

بیشتر محققان، شروع طراحى قالى را در کرمان مى دانند، «شاهرخى» مرهون خاندان مشهور از جمله هنرمندانى مثل احمدخان و پسر ایشان حسین خان شاهرخى. پدر حسن خان، محسن خان، پیش کسوت نقاشان قالى کرمان به کار نقاشى مینیاتور قلمدان اشتغال داشت. او که ابداع کننده شیوه و سبک نقطه‌زنى است، با طرح اولین نقش قالى تا آخر عمر قلم از کف ننهاد و حسن خان، پسر و شاگرد او و معلم ثانى نقاشان قالى کرمان، در طول زندگى پربارش بیش از هزاران نقش قالى ابداع کرد، اما بدبختانه فقط حدود پنجاه نقش از او در دسترس مانده است.

برجسته‌ترین شاگرد حسن خان، زمان خان میرحسینى است که در سال 1304 ه.ش. در پنجاه سالگى جهان را بدرود گفت. حسن خان داراى دو فرزند پسر به نام‌هاى هاشم‌خان و محمدعلى خان بود. هاشم‌خان از پرمایه ترین طراحان فرش کرمان بود که مدتى در شرکت سهامى فرش کرمان به کار مشغول بود و بعد از آن به ریاست شرکت فرش منطقه جوپار منصوب شد. محمدعلى خان، فرزند دوم حسن خان، از دیگر طراحان بزرگ کرمان بود که وارث کارهاى ناتمام پدر محسوب مى‌شد. وى قلمدان‌هایى را که پدر ساخت و آن‌ها را به آخر نرسانده بود، به اتمام رساند. به جز طراحى و نقاشى قالى، ستاره‌شناس و منجم بزرگى بود که متأسفانه کسى جز خانواده اش بر این موضوع آگاهى نداشت.

از جمله فرش‌هاى طراحى شده به دست حسن‌خان شاهرخى، فرشى است با طرح تصویر داستانى با ابعاد 27/3 متر × 89/4 از شهر کرمان که حدود سال 1290 ه.ش. بافته شده است.

طرح حاشیه پایین فرش با حاشیه بالا همانند است ولى رنگ آمیزى آن تفاوت بسیار دارد. در حاشیه و متن این فرش حدود 220 انسان و حیوان طراحى شده است.

یکى دیگر از طرح هاى بى نظیرى که حسن خان شاهرخى انجام داده است قالى بهرام گور و هفت گنبد است. این فرش حدود صد سال قدمت دارد و روایتى از داستان را به تصویر کشیده است.

یکى دیگر از فرش هاى تاریخى که حسن خان شاهرخى طرح آن را کشیده و مشاهیر را به تصویر کشیده است، فرشى است که در آن 109 نفر از پادشاهان کشورمان، 54 نفر از افراد نامدار جهان و 16 حجارى وجود دارد. این قالى که متعلق به سال 1299 است، در دست یکى از کلکسیونرها در کشور انگلیس است.

تعدادى از فرش‌هایى که با نقش هاى حسن خان بافته شده در موز‌ه‌هاى مختلف کرمان، تهران و دیگر نقاط جهان نگهدارى مى‌شود.

حسن‌خان در سال 1319 ه.ش. در 78  سالگى از دنیا رفت. بر سنگ مزارش این عبارات حک شده است:  آرامگاه مرحوم حسن‌خان مصوّر شاهرخى، فرزند محسن خان، استاد نقاش، عالم به علوم ریاضى، مخصوصاً علم نجوم که در تاریخ بیست و پنجم آذرماه 1319 در سن 78 سالگى زندگى را بدرود گفته است؛ رحمت الله علیه

صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را

تا دگر مادر گیتى چو تو فرزند بزاید