به تعداد گره‌هاي بافته‌شده در هر 7 سانتيمتر رج‌شمار مي‌گويند. نسبت به مواد مصرفي و نقشه و نوع بافت، رج‌شمارهاي متعددي در فرش داريم. وقتي مي‌گويند رج‌شمار اين فرش 70 است يعني در هر 7 سانتي‌متر اين فرش 70 گره زده شده است. فرش‌هاي ريزبافت رج‌شمار بالا دارند و فرش‌هاي درشت‌بافت رج‌شمار پايين. معمولاً فرش‌هاي تمام‌ابريشم رج‌شمار بالا دارند.

از آويختن فرش‌هاي تمام ابريشم روي ديوارهاي گچي کاملاً پرهيز شود. استمرار مجاورت ابريشم و گچ باعث پوسيدگي ابريشم مي‌شود؛ به‌ويژه قاليچه‌هاي تصويري و گران‌قيمت که فقط براي تزيين و نمايش به ديوار آويخته مي‌شوند و عموماً ابريشمي هستند. بايد هر چند وقت يک‌بار آنها را از جايشان برداشت و پشت‌شان را نگاه کرد تا از وجود احتمالي موريانه، بيد و… آگاه شويم. حتي بهتر است پشت فرش را نيز با برس تميز و گردگيري کنيم. از آويز قالي‌هاي تابلويي با ميخ و ساير اسباب نوک‌تيز به ديوار اکيداً خودداري شود. براي اين منظور در موزه‌ها از گيره‌هاي خاصي استفاده مي‌کنند که هيچ‌گونه تأثير نامطلوبي برروي فرش باقي نمي‌گذارد. بهتر است از هر طرف ديگر بين فرش و ديوار فاصله مناسبي قرار گيرد. براي اين منظور مي‌توان قاب‌هايي را طراحي کرد که چنين ويژگي‌اي داشته باشند. مي‌توان فرش را در ميان دوجداره شيشه‌اي و داخل قاب قرار داد. البته به نحوي که به پرزهاي فرش فشاري وارد نيايد و بين فرش و جداره، فاصله کمي براي عبور جريان هوا وجود داشته باشد.

زمانی که گره‌زنی فرش دست‌باف به اتمام می‌رسد، خامه‌ها بسیار بلند و ناصاف است و طرح و رنگ فرش ناخوانا و ناواضح دیده می‌شود. بنابراین، باید خامه‌های اضافه را با دقت و با در نظر گرفتن ارتفاع مناسب از روی فرش تراشید و سپس فرش را شست. به این ترتیب رنگ و زوان اضافه و همچنین خامه‌ی اضافه از فرش جدا شده، فرش برای دیگر مراحل تکمیل فرستاده می‌شود. این کار باعث می‌شود خامه اضافه برداشته شده و نقشه و طرح فرش واضح دیده شود. همچنین، بدین‌ترتیب رنگ اضافه از فرش جدا می‌شود تا فرش رنگ پس ندهد و ذرات اضافی و آلودگی از فرش جدا شود.

گره جفتی یکی از چندین نوع گره است که در ایران استفاده می‌شود. این نوع گره به صورت معمول در فرش‌های خراسان به کار می‌رود. این گره‌ها ممکن است متقارن یا نامتقارن باشد و به جای اینکه روی دو تار انجام شود روی چهار تار زده می‌شود تا فرش سریع‌تر بافته شود. این عمل در فرش‌بافی مرسوم و معمول نیست و نوعی تقلب در بافت محسوب می‌شود که باعث پایین‌آمدن کیفیت فرش خواهد شد.

در بحث کیفیت عمدتاً به رج‌شمار و تراکم بالا اشاره می‌شود، اما به غیر از آن، عوامل دیگری هم مؤثر است، از جمله: کیفیت مواد استفاده‌شده؛ رنگرزی طبیعی باکیفیت و ثبات رنگ بالا؛ عاری‌بودن از عیوب مربوط به نقشه، از جمله عدم تقارن و تعادل؛ عاری‌بودن از عیوب مربوط به بافت، مانند جفتی‌بافی و غلط‌خوانی نقشه؛ نداشتن عیوبی همچون کجی، کیست و …

له‌شدن پرز فرش در اثر تاکردن نامناسب فرش يا قراردادن اجسام سنگين روي آن را کوبيدگي پرز فرش مي‌گويند، که معمولاً در فرش‌هاي با الياف طبيعي به دليل خصلت ارتجاعي‌بودن اين الياف بيشتر است. له‌شدگي پرز در صورت بازکردن فرش و راه‌رفتن روي آن برطرف مي‌شود. در فرش اعلا پشمي مي‌توان از بخار استفاده کرد تا سريع‌تر له‌شدگي برطرف شود.

لچک ترنج هر طرح فرشي است که در مرکز آن يک قالب اغلب به شکل هندسي منظمي مانند لوزي، دايره و … باشد، و يک‌چهارم همان قاب در چهار گوشه فرش بافته شده باشد.

به نخي که با استفاده از دوک ريسندگي و با نيروي دست چرخانده شود نخ دست‌ريس مي‌گويند. ظريف‌ترين نخ‌هاي دست‌ريس ايران را در کردستان مي‌توان يافت.

برق يا درجه انعکاس نور که در ابريشم، پنبه مرسريزه‌شده، الياف مصنوعي و برخي انواع پشم ضخيم ديده مي‌شود.

برای از بین بردن هر گونه لکه از روی فرش ابتدا باید محل لکه را با آب و دستمال نخی تمیز کرد و در صورت تمیز نشدن مراحل بعدی لکه بری استفاده میشود. لکه ی جوهر خودکار را میتوان با استفاده از یک اسفنج آغشته به شیر از بین برد و ضروری است که بعد از آن مجددا با آب و دستمال مواد باقی مانده را برداشت.

لازم به ذکر است که برای اینکه سطحی که لکه ایجاد شده گسترده تر نگردد مسیری که پارچه بر روی لکه فرش کشیده می شود از اطراف به مرکز باید باشد.

اسلیمی یا اسلامی نقشی است که از گذشته های دور برای تزئین ظرفها ،بافته ها گچ بریها و… بصورت ساده و بدون گردشهای پیچیده کاربرد داشته و نامی خاص خود داشته است.پس از نفوذاسلام بدلیل اینکه عقاید و تفکر مردم تغییر کرد طرحی را جایگزین برای نقشهایی نظیر شکار و رقص و جنگ و …که بیشتر در کاخها کار میشد نیاز داشتند که این بار تزئین کننده اماکن مقدس ،مساجدو کتب مذهبی گردد و به این صورت این نقش تا دورترین نقاط کشورهای اسلامی گسترش یافت و به اسلیمی(منسوب به اسلام )شهره گشت. بدلیل اینکه در بسیاری از کشورهای عربی این نقش کار شده محققان غربی از آن به عنوان آرابسک(منسوب به اعراب) نیز نام برده اند. برخی از محققان بر این عقیده اند که اسلیمی طرح تکامل یافته برگ نخل است و بعضی آنرا برگرفته از سر و خرطوم فیل میدانند.این نقش در دوره اسلام اهمیت یافت در دوره سلجوقی کاربرد فراوان و در دوره صفویه به اوج تکامل خود رسید.

ابتدا باید با دستمال و آب لکه‌گیری کرد. در صورت تمیز نشدن، مقداری ماست رقیق‌شده را روی لکه قرار دهید و سپس با قاشق بردارید و در نهایت با استفاده از دستمالی که با آب و کف مرطوب شده است باقی‌مانده آن را برطرف کنید.

به هر گونه گستردنی بافتنی «فرش» می‌گویند که شامل قالی، گلیم، جاجیم، زیلو و… می‌شود. اما به فرش پُرزدار «قالی»گفته می‌شود و البته آنچه باعث می‌شود قالی از قالیچه متفاوت شود متراژ آن است. فرش‌های پُرزداری که مساحت آنها ۶ متر به بالا باشد قالی نامیده می‌شود و به فرش‌های پُرزداری که مساحت آنها ۶ متر یا کمتر از آن باشد «قالیچه» می‌گویند.

برای جلوگیری از این اتفاق باید هر شش ماه یکبار فرش را سروته کنید تا پُرزها مجدداً به حالت اولیه خود بازگردند و مقاومت بیشتری داشته باشند.