از نام آورترین هنرمندان نقش قالی در کاشان پدرش میرزا ابوالقاسم تاجر کاشانی بود. در اواخر سال 1265 ه. ش در محله کلهر کاشان متولد شد. از دوران کودکی علاقه وافری به قالی و نقوش داشت . او در شروع کار شاگردی میرزا احمد و برادرش میرزا علی اکبر را نمود. کارهای این هنرمند بزرگ امروزه اغلب در ردیف کارهای ماندگار و زینت بخش موزه ها منازل مجموعه داران میباشد . طرحهای استاد دارای موضوع و بر اساس صورت ، منظره ، پرتره ، دورنما و به ندرت گل وبته می بباشد. وی هنرمندی پرکار و هوشمند بود. استفاده از کاغذ شطرنجی را ایشان در کاشان باب کرد. طرحهای این استاد بزرگ امروزه بنام طرحها و تقشه خان معروف است . استاد صانعی با کمال الملک رابطه عاطفی داشت و چندین مرتبه به دیدار استاد به حسین آباد نیشابور سفر کرد و کارهای خود را به نظر استاد کمال الملک می رساند. او شاعری بزرگ و نازک اندیش بود و در هنر خوش نویسی و نواختن تار مهارتی کامل داشت.
از او 150 هزار بیت شعر باقی مانده است که به همت فرزندش سید احسان صانعی تعدادی از ابیات استاد در دیوانی بنام گل های آتشین در 310 صفحه با مقدممه سید علی اصغر صائم بچاپ رسیده است. استاد به سه زبان عربی، روسی، فرانسه تسلط داشت. مدتی در کاشان زبان فرانسه تدریس می نمود او به زبان عبری هم تکلم می نموده است.
استاد در انجام کار اراده ای مثال زدنی داشت بطوریکه در یک روز یک طرح را به اتمام می رساند. معروف است استاد از پاک کن استفاده نمیکرد. او مردی خلیق و مهمان دوست بود. طرحهای ترنج و محراب و صورت را او در کاشان رواج داد. استاد در انجام کار در انقیاد کارفرما نبود و در انجام کار خود آزادی عمل داشت. از ایشان طرحهای با موضوع ضرب المثل های ایرانی باقی مانده است. بزرگان تولید فرش کاشان و قم از طرخهای این استاد استفاده کرده و این باعث بزرگی و نام آوری ایشان شده است او در عصر خود ذوفنون بود. امروز بازماندگانش (پسران و نوادگانش) اغلب از طراحان نامی فرش ایران هستند. دخترش سرکار خانم اکرم السادات صانعی طرحهای بازمانده از پدر و شوهر مرحومش (میرزا نصراله خان نقاش زاده) را با سرانگشنان هنرمندانه خود میبافد. استاد صانعی مردی قوی بنیه و ورزشکار بود و تا آخر عمر از حواس و هوش وافری برخوردار بود.
وی در سال 1366 در سن 101 سالگی درگذشت و از خود یادگارهایی بس ارزنده برای دوستاران هنر باقی گذاشت .
سید تقی رئیس کرمی