در 19 آذرماه، به مناسبت هفته پژوهش، نشستی با عنوان “طراحی موضوعی، نیمه پنهان طراحی سنتی” در دانشکده هنرهای کاربردی دانشگاه هنرتهران به میزبانی گروه فرش دانشگاه هنر و انجمن علمی این گروه با سخنرانی آقای مسعود محمدبیگی، مدیرعامل شرکت رایمون، و آقایان محمد مظفریزاده و کاوه نویدی نژاد، به عنوان طراحان قالی موضوعی 7 شهر عشق برگزار گردید.
در این نشست که با حضور و استقبال دانشجویان طراحی فرش و با تمرکز بر قالی موضوعی 7 شهر عشق از محصولات شرکت رایمون برگزار شده بود؛ در ابتدا مستندی کوتاه از فرآیند طراحی و تولید این قالی از ایدهی اولیه طراحی تا بافت و ارائهی محصول نهایی نمایش داده شد و پس از آن آقای محمد مظفریزاده یکی از طراحان این فرش به سخنرانی پرداخت.
ایشان با تأکید بر این که ما در ابتدای بحث طراحی باید تعریفی واضح از طراحی سنتی داشته باشیم، طراحی را به دو بخش موضوعی و تزئینی تقسیم نموده و پایهی طراحی را دو بخش تقسیم فضا و فضاسازی دانست که مراحل 9 گانهی طراحی در این دو بخش گنجانده میشوند.
وی با بیان این نکته که فرآیند طراحی، وجه مشترک همهی هنرها هستند؛ به تأکید کتب آموزشی بر چگونگی ترسیم نقوش، گلها و گردشها اشاره کرد و کم توجهی به چگونگی شکلگیری یک اثر هنری را نقطه ضعف منابع آموزشی دانست.
در ادامه ایشان با اشاره به مراحل 9 گانهی طراحی فرش، با ذکر مثالهایی از آثار استاد بهادری، رستم شیرازی، و سایر بزرگان، سبک و نحوهی طراحی این اساتید و مشاهیر طراحی فرش و تمرکز و بها دادن به بخشی از این مراحل و عبور سادهتر از برخی مراحل دیگر، را برای حاضرین تشریح کرد.
سخنران بعدی نشست، آقای کاوه نویدینژاد طراح دیگر قالی 7 شهر عشق بودند که در صحبتهای خود، با اشاره به نمونههای تاریخی طراحی موضوعی فرش، به وامداری آنها از نقاشی و نگارگری اشاره کرد و تفاوت در نوع بیان موضوع را مشخصهی اصلی قالی 7 شهر و مورد تمایزش از سایر موارد مشابه برشمرد.
وی در ادامه دانشجویان را به محدودیتهای فراگیری که در ساختارشکنی در طراحی سنتی هست توجه داده و به آنان خاطرنشان کرد که در این هنر، فضای کار، مانند سینما یا نقاشی، گسترده نبوده و هنرمند قادر به انجام کارهای آوانگارد و ساختارشکنی ریشهای نخواهد بود و قوانین سنتی محکم، توان ساختارشکنی و رسیدن به شهرتی فراگیر را در این زمینه از طراح سلب خواهند کرد، هرچند امکان انجام کار متفاوت، همیشه فراهم خواهد بود.
ایشان قالی 7 شهر عشق را تلاشی در راستای انجام کار متفاوت در طراحی موضوعی سنتی دانست که گذشت زمان و قضاوت آیندگان میزان موفقیت آن را مشخص خواهد نمود.
آخرین سخنران این نشست، آقای مسعود محمدبیگی مدیرعامل شرکت رایمون و تولیدکنندهی قالی 7 شهر عشق بودند که در سخنرانی خود، نکاتی کاربردی جهت موفقیت در تعامل با تولیدکنندگان فرش را برای دانشجویان بیان کردند.
ایشان با اشاره به اهمیت شناخت سلیقهی مشتری نهایی در پویا بودن چرخهی طراحی و تولید، لازمهی استقبال از یک طرح و اصطلاحا خوش فروش بودن آن را این شناخت دانست.
وی کم حوصله بودن، فخرفروشی و توجه حداکثری به رنگبندی را سه ویژگی اصلی عموم مشتریان و مخاطبان امروزین فرش دستباف برشمرده و توجه به نوع طراحی و المانهای به کار رفته در آن را، در مرحلهی دوم اهمیت دانست.
مدیر عامل شرکت رایمون، داشتن طرحی کامل از نقشهی طراحیشده، ارائهی طرح در چند رنگ متفاوت، عدم اصرار بر فروش اولین طرح به قیمت آرمانی و پرهیز از انجام کار تکراری را از نکات کلیدی در موفقیت طراحان جوان در تعامل با تولیدکنندگان به عنوان مشتریان و بازار هدف خویش دانست و از آنان خواست در ابتدای شغل طراحی، آرمانگرا نبوده و وارد طراحی موضوعی فرش نشوند.
در پایان، شرکتکنندگان سؤالات خود در مورد فرآیند طراحی قالی 7 شهر عشق و سایر نکات مفهومی و کاربردی در طراحی و سلیقهی به روز مشتریان و نحوهی بازاریابی و فروش ایده و محصول را از سخنرانان پرسیده و پاسخهای خود را دریافت داشتند.